W razie czego jestem skłonny pomóc w tworzeniu forum - mam jakotaką wiedzę na ten temat
Wybór i montaż głośników z tyłu
Zwiń
X
-
Wybór i montaż głośników z tyłu
Witam wszystkich - to mój pierwszy post na tym forum.
Chciałbym zainstalować tylne głośniki w moim aucie (O2 Ambiente). Kiedy zadzwoniłem do serwisu cena prawie 900 zł. mnie zabiła. W związku z tym postanowiłem szukać pomocy tutaj.
Przejrzałem tematy z tym związane w tym dziale, jednak niewiele mi się wyjaśniło - jestem generalnie początkujący w kwestii zrobienia czegokolwiek w aucie. W związku z tym proszę o odpowiedź na pytania:
1. Dlaczego w kliku miejscach piszecie, że nie warto montować głośników z tyłu? - teraz, kiedy mam tylko głośniki przednie, z tyłu jest naprawdę słabo słychać.
2. Okazało się, że w aucie niestety nie ma poprowadzonych do tyłu kabli. Czy jest więc możliwe zrobienie tego samodzielnie, czy lepiej zlecić to jakiemuś warsztatowi? A jeśli ta druga opcja, to możecie kogoś polecić na Śląsku/w łódzkim? (no bo chyba pierwszy lepszy mechanik tego dobrze nie zrobi)
3. Jakie głośniki polecacie? - czytałem, że te dolne mają mieć 13 cm średnicy, ale chodzi mi o konkretny model, w miarę niedrogi. Nie zależy mi zbytnio na jakości - chodzi o głośniki, których po prostu da się z tyłu słuchać, bez narażania się na utratę słuchu.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
-
-
Zamieszczone przez barney1. Dlaczego w kliku miejscach piszecie, że nie warto montować głośników z tyłu? - teraz, kiedy mam tylko głośniki przednie, z tyłu jest naprawdę słabo słychać.
Zamieszczone przez barney2. Okazało się, że w aucie niestety nie ma poprowadzonych do tyłu kabli. Czy jest więc możliwe zrobienie tego samodzielnie, czy lepiej zlecić to jakiemuś warsztatowi? A jeśli ta druga opcja, to możecie kogoś polecić na Śląsku/w łódzkim? (no bo chyba pierwszy lepszy mechanik tego dobrze nie zrobi)
Zamieszczone przez barney3. Jakie głośniki polecacie? - czytałem, że te dolne mają mieć 13 cm średnicy, ale chodzi mi o konkretny model, w miarę niedrogi. Nie zależy mi zbytnio na jakości - chodzi o głośniki, których po prostu da się z tyłu słuchać, bez narażania się na utratę słuchu.
Imo zainwestuj w głośniki z przodu, dużo lepiej na tym wyjdziesz, zobaczysz ; )
pozdrawiam ; )OGIEŃTEAM by OCP
President Taylor III + PRESIDENT ML-145
www.mgregor.pl
www.pokerstrategy.com/u3JOTE - wejdź i graj! ; )
Komentarz
-
-
Dzięki za odpowiedź.
Ale co do tego mieszania się dźwięku z głośników z przodu i z tyłu, to Octavia się jakoś tutaj specjalnie wyróżnia?
Bo w drugim samochodzie mam zwykłe głośniki z przodu i z tyłu, no i nic mi nie przeszkadza, a z tyłu zdecydowanie lepiej słychać.
A co do samego montażu, to ile takie coś może kosztować? Duża różnica w porównaniu z ASO?
Jeśli zaś chodzi o samodzielny montaż, to co trzeba będzie rozebrać w środku auta?
Komentarz
-
-
barney, ja sam montowałem z tym że głośniki zamontowane zostały w półce bo te standardowe 13 nie są zbyt dobre. Kable poprowadziłem w progu po prawej stronie. bardzo ładnie się schowany pod tymi plastikami i potem już tylko do głośników.Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Wyspecjalizowany zakład zrobi ci coś takiego lepiej niż aso
Nie wiem, jeśli nie słyszysz różnicy, to rób z tyłu, ja jestem przeciwnikiem wszystkiego rodzaju grających półek, głośników z tyłu i innych wynalazków tego typu.
Recepta na dobre granie: dobra jednostka + dobry system na przód i nawet bez wzmaka się obejdzie ; ) aaa, i wytłumić drzwi przydałoby się, a raczej nawet powinnoOGIEŃTEAM by OCP
President Taylor III + PRESIDENT ML-145
www.mgregor.pl
www.pokerstrategy.com/u3JOTE - wejdź i graj! ; )
Komentarz
-
-
Tak, czytałem już na tym forum o zaletach wyciszenia drzwi. Niemniej jednak, tak jak pisałem, nie zależy mi na jakimś super dźwięku, a poza tym nie chcę wyrzucić na to dużo kasy.
Pomyślę jeszcze i popatrzę w aucie jakby to zrobić. Rozejrzę się też za jakimś specjalistą. Jak będę miał jakieś pytania to jeszcze się odezwę.
Tymczasem, gdyby ktoś miał doświadczenia z montowaniem głośników z tyłu - niech da znać!
Komentarz
-
Komentarz